Mesés hete volt a martfűi gyerekeknek

Megosztás

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A Martfű Városi Könyvtár életében kiemelt jelentősége van ennek az időszaknak, ilyenkor megtelik a gyermekkönyvtár óvodásokkal és kisiskolásokkal.

Ősi, örökérvényű bölcsességek rejlenek a népmesékben, csak a megfelelő mesét kell megtalálni. Olyan élethelyzetek problémáira kaphatunk megoldást egy-egy mese által, hogy még ha nem is tudatosan, de képesek leszünk azokat kezelni

-mondja Székácsné Tálas Gabriella könyvtárvezető.

A gyerekek élvezték a mesés foglalkozásokat

A könyvtár dolgozói a mesefoglalkozások mellett testtudat-ébresztő játékokkal várták a Martfűi József Attila Általános Iskola alsó tagozatos osztályainak tanulóit.

A testtudat-ébresztő játékok a mesehallgatás mellett segítik a fantáziát és a kreativitást megnyitni, hiszen interaktívabbá varázsolják a gyermekek számára az adott élményt, amihez elég lehet akár egy labda vagy egy gombolyag. Az ilyen játékok, népijátékok is nagy szerepet vállalhatnak abban, hogy a gyermek, akár tudat alatt a későbbiekben, de képes legyen feldolgozni különböző élethelyzeteket, legyen szó a kiválásról vagy párkapcsolati problémákról a felnőttebb korban.

A mesés hét kiemelt eseményeként csütörtök délelőtt Gulyás László Vándormuzsikus hangszerekkel, népdalokkal és népmesékkel megpakolt bőröndjével érkezett Martfűre, a Játékvár Óvoda és a József Attila Általános Iskola gyerkőceihez.

Gulyás László 25 éve járja az országot

Gulyás László legalább 25 éve járja az országot és adja át a fiatalok számára a népi hagyományainkat a népmeséken át egészen a népi hangszerekig, de ezek mellett a commedia dell’arte középkori hagyományú utcaszínházat is műveli gólyalábain.

képek forrása: martfu.hu

Kapcsolódó cikkek